شاید با خود فکر کنید که کف خانه یا محلی که بر روی آن راه میروید، چندان در ظاهر و زیبایی آن مکان تأثیری ندارد یا اصلاً مهم نیست! اما در علم معماری، کف مکانی که بر روی آن راه میرویم یکی از اصلیترین پایههای زیبایی در طراحی دکوراسیون است. در این مقاله از وبلاگ گروه طراحی و معماری کامیار معروف زاده، به اهمیت استفاده از پارکت در معماری میپردازیم.
دلیل استفاده از پارکت در معماری
انسانها همواره به فکر کیفیت و بهبود زندگی خود بودهاند. از این رو، استفاده از لوازم به روز و باکیفیت همواره در اولویت زندگی روزمرۀ بشر بوده است. یکی از این مواردی که باید دربارۀ استفاده از کفپوش یا پارکت در معماری در نظر بگیرید، متناسب بودن پارکت با طراحی و سبک فضای مورد نظر است. پارکت یا کفپوشها دارای جنس، رنگ و طرح متفاوتی هستند. در این مقاله به بررسی انواع پارکت در معماری خواهیم پرداخت. در ابتدا به تعریف مختصری از پارکت میپردازیم. پارکت نوعی کفپوش است که بیشتر در فضاهای داخلی و دکوراسیون مورد استفاده قرار میگیرد. این کفپوشها به کف اتاق متصل نمیشوند و این قابلیت را دارند که درصورت خرابی، به راحتی با یک قطعۀ سالم پارکت جایگزین شوند.
یکی از اصلیترین مواردی که باید در انتخاب پارکت به آن دقت داشته باشید جنس پارکت، یا به عبارتی کیفیت موادی است که در ساخت آن به کار رفته است. لازم است بدانید که یکی از محبوبترین انواع پارکت در معماری، پارکتهای چوبی هستند. این نوع پارکتها در دو نوع طبیعی و صنعتی ساخته میشوند. پارکتهای طبیعی همانطور که از اسم آنها مشخص است، از چوب طبیعی ساخته میشوند. پارکتهایی که از چوبهای گردو و بلوط و غیره ساخته شدهاند نمونههای مرغوب و بادوام هستند. استفاده از این نوع پارکت در معماری، بسیار رایج است.
پارکت های چوبی
اما از جمله مزایایی که پارکتهای چوبی دارند این است که عمر طولانی مدتتری نسبت به پارکتهای سنگی و سرامیکی دارند و کاملاً عایق گرما، سرما و صدا هستند. پارکتهای چوبی به راحتی قابلیت جابهجایی دارند و فضای دلنشینی را به محیط انتقال میدهند. به همین دلیل این نوع پارکت در معماری به صورت مکرر مورد استفاده قرار میگیرد. اما معایبی را نیز میتوان برای پارکتهای چوبی در نظر گرفت. به عنوان مثال، دشمن اصلی این نوع پارکتها آب و رطوبت است و بعد از مدتی، آب و رطوبت باعث میشود تا پارکت شما خراب شده و از جای خود بلند شود. همچنین این نوع پارکتها نسبت به سایش و خش حساس هستند. این نوع پارکت در معماری از اهمیت بالایی برخوردار است.
پارکتهای چوبی صنعتی از انواع پارکت در معماری هستند و از چند لایۀ مختلف چوب ساخته شدهاند. لایههای زیرین که معمولاً از جنس نئوپان هستند ارزان قیمت بوده و لایهای که بر روی پارکت قرار گرفته، باکیفیت و گران قیمت است. البته اگر هزینۀ نصب پارکت برای شما اهمیت دارد باید گفت که پارکتهای چوبی هزینۀ نصب بالایی نیز دارند.
پارکت های پلاستیکی و لمینیت
از انواع دیگر پارکت در معماری، میتوان به پارکتهای پلاستیکی اشاره کرد. این نوع پارکتها تنوع زیادی در طرح و رنگ دارند و نظافت و شست و شوی آنها نیز نسبت به سایر پارکتها، راحتتر است. این نوع پارکتها همچنین عمر و دوام بالایی نیز دارند و البته در برابر آب و رطوبت نیز مقاوم بوده و به نوعی ضدآب هستند. این موارد، مزایای استفاده از این نوع پارکت در معماری بود. اما پارکتهای پلاستیکی معایبی نیز دارند. از جمله معایبی که میتوان برای این نوع پارکتها در نظر گرفت این است که به راحتی قابل احتراق هستند و به دلیل استفاده از مواد شیمیایی در ساختار آنها، چندان سالم و سازگار با سلامت انسان و محیط زیست نیستند.
از دیگر انواع پارکت در معماری، که بسیار معروف هم هستند، میتوان به پارکتهای لمینت اشاره کرد که هم از جنس چوب و هم از جنس PVC ساخته میشوند. این نوع کفپوشها همانند پارکتهای پلاستیکی تنها نمایی از پارکتهای چوبی را دارند. مزایای استفاده از این نوع پارکت در معماری، بسیار زیاد است. تفاوت اصلی که این نوع پارکت با پارکتهای چوبی دارد این است که برای نصب آن نیاز به چسب نیست و کف فضای مورد نظر شما آسیبی نمیبیند. همچنین به دلیل وجود نوعی فوم در کف این نوع پارکتها، عایق صدا، حرارت و دمای مناسبی هستند. این نوع پارکتها همچنین نسبت به آب نیز مقاومتر هستند.
انواع دیگر پارکت در معماری
از دیگر انواع پارکت در معماری، میتوان به پارکتهای چوبی ساخته شده از چوب پنبه اشاره کرد. این نوع از پارکتها، از جمله پارکتهای تجدیدپذیر هستند و از پوست درخت بلوط ساخته میشوند. از جمله مزایایی که میتوان برای این نوع پارکت در نظر گرفت این است که در برابر آب و رطوبت، احتراق، سایش و خراش مقاومت خوبی دارد.
پارکتهای اپوکسی نیز از دیگر انواع پارکت در معماری هستند. این نوع پارکتها را شاید در محیطهای مختلفی مانند سالنهای مختلف، اتاق عمل یا مکانهای صنعتی دیده باشید. از جمله مزایایی که این نوع کفپوشها دارند نصب، تعمیر و تعویض بسیار آسان و سریع آنها است. این نوع پارکتها عمر و ماندگاری بالایی داشته و کاملاً یکپارچه هستند و از نظر قیمت نیز مقرونبهصرفه هستند.
یکی دیگر از انواع پارکت در معماری، که دارای طرح، رنگ و مدلهای مختلفی میباشند، پارکتهای کلاسیک طرح شاهماهی هستند. این نوع پارکتها درست مانند استخوانهای اسکلت یک ماهی، در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. پارکتهای کلاسیک طرح شاهماهی، معمولاً از دو یا سه لایه تشکیل شدهاند. این نوع پارکتها ظاهر بسیار درخشانی دارند و بازتاب نور قابل توجهی از خود نشان میدهند. جنس این نوع کفپوشها نیز از چوب است.
اگر به دنبال پارکتهایی هستید که هم از چوب ساخته شده باشد و هم کاملاً ضدآب باشد میتوانید از پارکتهای ضدآبی که در بازار عرضه شده است استفاده نمایید. پارکتهای ضد آب از انواع دیگر پارکت در معماری به شما میروند. این نوع پارکتها دارای ظاهری ضدآب بوده و شما میتوانید مطمئن باشید که حتی پس از استفادۀ طولانی مدت از این نوع پارکتها، پارکتهای ضد آب شما، به دلیل وجود آب یا رطوبت آسیب نمیبینند. از این رو، این نوع پارکتها برای محیطهایی مانند آشپزخانه یا سرویس بهداشتی توصیه میشوند.
نحوۀ نگهداری از پارکت ها
لازم است که بدانید انواع مختلف پارکت در معماری، در هر جنس و طرحی که باشند نیاز به نگهداری و مراقبت دارند. از این رو در آخر چند نکته درمورد نگهداری و مراقبت از پارکتها به شما خواهیم گفت. از جمله مواردی که باید در مورد پارکت زیر نظر داشته باشید عبارت است از:
- سعی کنید که پارکت در مجاورت با آب یا رطوبت قرار نگیرد. زیرا پارکتها (به خصوص پارکتهای چوبی)، آسیب پذیری بالایی دارند.
- از برخورد اجسام نوک تیز به پارکت جلوگیری کنید.
- پارکتها نیز پس از گذشت زمان دچار گردوخاک میشوند. پس لازم است که سطح پارکتها را به طور منظم جارو کنید. برای انجام این کار تنها کافی است که از سر نرم جاروبرقی برای تمیز کردن گرد و خاک و آشغال از روی سطح پارکتها استفاده کنید. به یاد داشته باشید که از هر نوع سری جاروبرقی برای این کار استفاده ننمایید. زیرا سری اصلی جارورقی نیز میتواند به پارکت شما آسیب برساند.
- لازم است توجه داشته باشید که پارکتها قابل احتراق هستند و چنانچه قصد دارید در مکانهایی که امکان حرارت بالا وجود دارد از پارکت استفاده کنید به شما توصیه میشود که شدیداً از این کار خودداری کنید.
- پارکت هایی که به صورت چسبی نصب میشوند (مانند پارکتهای چوبی)، باید از ساب و لاک پارکت بر روی آنها استفاده شده و هر چند سال یکبار این عمل تکرار شود.
در بخش پایانی این مقاله از وب سابت گروه طراحی و معماری کامیار معروف زاذه، لازم است که ذکر کنیم، انواع مختلفی از پارکتها وجود دارند که شما بسته به سلیقه و نیاز خود میتوانید از آنها استفاده کنید.
منبع: flooring-experts